vchilka.in.ua 1

Молитвы от пожара


Божией Матери пред Ее иконою «Нео­палимая Купина»

«Неопалимой Купиной» Божия Мать называ­ется по такому сравнению: «Якоже бо купина не сгараще опаляема, тако Дева родила еси и Дева пребыла еси». В угрожающем или уже начавшемся по­жаре не может быть сильнее помощи, как от Божией Матери. «Радуйся, от запаления ог­ненного росою молитв избавляющая! Радуй­ся, удары молнии и грома от главы нашей отводящая!»


Молитва первая

Царице Небесная, Владычице наша, Госпоже Вселенныя, Пресвятая Бого­родице, нескверная, неблазная, не­тленная, пречистая, чистая Приснодево, Марие Богоневесто, Мати Творца твари, Господа славы и Владыки вся­ческих! Тобою Царь царствующих и Господь господствующих прииде и на земли нам явися. Ты убо Божие мило­сердие воплощенное. Ты Мати Света и Живота сущи, якоже некогда во чре­ве Твоем носила еси Его и на объятиих Твоих имела еси Младенца Слово Превечное, Бога, тако и всегда Того с Собою имаши. Сего ради мы по Бозе к Тебе при­бегаем, яко к нерушимей стене и пред-стательству: призри благосердием, всепетая Богородице, на лютое озло­бление наше и исцели душ и телес наших болезни: отжени от нас всякаго врага и супостата, избави от глада, мора, от язвы, от вод многих и воздухов тлетворных, и от смерти внезапныя; и якоже три отроки в пещи вавилонстей, сохрани и соблюди нас, да якоже древле людем Божиим, тако будут вся благая нам чтущим Тя; врази же и вси ненавидящии нас да по­стыдятся и посрамятся, и уразумеют вси, яко с Тобою Господь, о Влады­чице, и Тобою с нами Бог. Во дни осени нас сению благодати Твоея, во тьме же нощней просвети светом свыше, всем полезная устрояющи: преложи горесть нашу во сла­дость и слезы утри согрешивших и бедствующих раб Твоих, исполняющи коегождо прошения вся во бла­го; вся бо можеши, елика хощеши Ты, Мати Слова и Живота. Тебе Отец венча Дщерь, Сын Матерь Деву, Дух Святый Невесту, да царствуеши яко царица, предстоящи одесную Святыя Троицы, и милуеши нас якоже хощеши, ныне и присно и во веки веков. Аминь.



Молитва вторая

О, Пресвятая и Преблагословенная Мати Сладчайшаго Госпо­да нашего Иисуса Христа, припадаем и поклоняемся Тебе пред святою и пречестною иконою Твоею, еюже дивны и преславны чудеса содеваеши, от огненнаго запаления и молниеноснаго гро­ме жилища наша спасавши, недужныя исцеляеши и всякое бла­гое прошение наше во благо исполняеши. Смиренно молим Тя, всесильная рода нашего За­ступнице, сподоби ны немощныя и грешныя Твоего Матерняго участия и благопопечения. Спаси и сохрани, Владычице, под кро­вом милости Твоея Церковь Свя­тую, обитель сию, всю страну нашу православную, и вся ны припадающия к Тебе с верою и любовию, и умиленно просящия со слезами Твоего заступления. Ей, Госпоже Всемилостивая, умилосердися на нас, обуревае­мых грехами многими и не иму­щих дерзновения ко Христу Гос­поду, просити Его о помиловании и прощении, но Тебе предлагаем к Нему на умоление Матерь Его по плоти: Ты же, Всеблагая, простри к Нему Богоприимнии руце Твои и предстательствуй за нас пред Благостию Его, прося­ще нам прощения прегрешений наших, благочестнаго мирнаго жития, благия христианския кон­чины, и добраго ответа на страшнем Суде Его. В час же грознаго посещения Божия, егда огнем возгорятся домы наша, или молниеносным громом устрашаеми будем, яви нам милостивное Твое заступление и де­ржавное вспоможение: да спасаеми всесильными Твоими ко Господу молитвами временнаго наказания Божия зде избегнем и вечное блаженство райское тамо унаследуем: и со всеми святыми воспоем Пречестное и Велико­лепное Имя поклоняемые Троицы, Отца и Сына и Святаго Духа, и Твое велие к нам мило­сердие, во веки веков. Аминь.


Молитва третья

О, Пресвятая Дево, Мати Господа Вышняго, Заступнице и Покровитель­нице всех, к Тебе прибегающих! При­зри с высоты святыя Своея на мя грешнаго, припадающаго к чудотвор­ному лику Твоему: услыши мою смиренную молитву и принеси ю пред возлюбленнаго Сына Твоего, Господа нашего Иисуса Христа: умоли Его, да просветит мрачную мою душу светом Божественныя благодати Своея, да из­бавит мя от всякия нужды, скорби и болезни, да ниспослет мне тихое и мир­ное житие, здравие телесное и душев­ное, да успокоит страждущее сердце мое и исцелит раны его, да вразумит мя на добрыя дела, очистит ум мой от помышлений суетных, наставит мя ко исполнению заповедей Своих, изба­вит от вечныя муки и не лишит Свое­го Небеснаго Царствия. О, Пресвятая Богородице, Ты— «всех скорбящих Радосте», услыши и мя скорбнаго. Ты,— именуемая— «Утоление печа­ли», утоли и мою печаль. Ты — «Ку­пина неопалимая», сохрани мир и всех нас от вредоносных, огненных стрел врага. Ты— «Взыскание погибших», не попусти и мне погибнуть в бездне грехов моих. На Тя по Бозе вся моя надежда и упование! Буди мне Покро­вительницею в жизни временной и вечной и Ходатаицею пред возлюб­ленным Сыном Твоим, Господом на­шим, Иисусом Христом. Научи мя служити Ему с верою и любовию и благоговейно чтити Тебе, Пресвя­тая Мати Божия, Преблагословенная Марие! Твоим святым молитвам вручаю себе до скончания дней моих. Аминь.



Молитва четвертая

О, Пресвятая Дево Мати Господа, Царице Небесе и земли! Вонми мно­гоболезненному воздыханию души нашея, призри с высоты святыя Твоея на нас, с верою и любовию поклоня­ющихся пречистому образу Твоему. Се бо грехми погружаемии и скорбями обуреваемии, взирая на Твой об­раз, яко живей Ти сущей с нами, приносим смиренный моления наша. Не имамы бо ни иныя помощи, ни инаго предстательства, ни утешения, токмо Тебе, о, Мати всех скорбящих и обремененных. Помози нам немощ­ным, утоли скорбь нашу, настави на путь правый нас, заблуждающих, ув­рачуй и спаси безнадежных, даруй нам прочее время живота нашего в мире и тишине проводити, подаждь христианскую кончину, и на страшнем суде Сына Твоего явися нам милосер­дия заступница, да всегда поем, вели­чаем и славим Тя, яко благую За­ступницу рода христианского, со все­ми угодившими Богу. Аминь. О, Мати Божия Неопалимая Купи­на, заступи мя от людской напасти, от панской карности, от неугасимого ог­ня, от наглой смерти, от вечной муки и скрой ризой Своей Небесной мя. Аминь.


Тропарь, глас 4

Иже в купине огнем горящей и несгораемей, показавый Моисеови Пречистую Твою Матерь, Христе Боже, огнь Божества неопальне во чреве приемшую и нетленну по рождестве пребывшую: Тоя молитвами пламене страстей избави нас, и от огненных запалений град Твой сохрани, яко многомилостив.


Тропарь, глас 4

Иже во огни купины неопалимыя, древле Моисеем виденныя, тайну воп­лощения Своего от неискусобрачныя Девы Марии преобразовавый, той и ныне, яко чудес Творец и всея твари Создатель, икону Ея святую чудесы многими прослави, даровав ю верным во исцеление недугом и в защищение от огненнаго запаления. Сего ради вопием Преблагословен-ней: Надеждо христиан, от лютых бед, огня и грома избави на Тя уповающия, и спаси души наша, яко милосерда.


Святому Никите Новгородскому

Одною молитвою своею Святой Никита поту­шил пожар в Новгороде. Святому Никите, затворнику Печерскому, епископу Новгородскому молятся в опасно­сти быть убитым, от пожара, в бездождии или засухе и от поражения молнией.



Молитва

О, архиерею Божий, святителю Ни­кито! Услыши нас грешных, днесь во священный храм сей стекшихся, и честному образу твоему поклоняю­щихся, и ко священней твоей раце припадающих, и умиленно вопиющих: якоже сидя на престоле святительства в Великом Новеграде сем, и единою належащу бездождию, дождь молит­вою свел еси, и паки граду сему огненным пламенем обдержиму, мо­литвою избаву подал еси, тако и ныне молим тя, о святителю Христов Никито: молися ко Господу, еже избавити царствующий грады, Великий Новград сей и вся грады и страны христиан­ские от труса, потопа, глада, огня, града, меча и от всех врагов видимых к невидимых, яко да изрядных ради молитв твоих спасаеми, славим Пре­святую Троицу, Отца и Сына и Свя­таго Духа, и твое милостивное предстательство, ныне и присно, и во веки веков. Аминь.


Преподобному Спиридону, просфорнику Печерскому

Во время пожара в монастырской кухне Спиридон взял воды в свою тонкую мантию, во­да не вылилась из мантии и ее было доста­точно для потушения пожара.


Тропарь

Хлебы приносныя руками своими твори, псалмопение непрестанное усты своими яко жертву хвалы приношаше Господеви, со честным Никодимым, блаженне Спиридоне, с нимже молися Христу Богу о душах наших.


Кондак

Да явиши разженную твою ко Гос­поду любовь, чудне Спиридоне, раз­жегшуюся зело пещь мантиею своею заграждаеши и да покажеши источник вод дарований духа, в тебе живущ; одеждею своею, нося воду, угашаеши пламень огненный, тем, яко имея дерзновение ко Господу; со блажен­ным Никодимом молимся присно о нас, поющих тя.


Молитва всем святым и бесплотным небесным силам

Боже святый и во святых почиваяй, трисвятым гласом на небеси от Ангел воспеваемый, на земли от чело­век во святых Своих хвалимый: давый Святым Твоим Духом комуждо благо­дать по мере дарования Христова, и тою поставивый Церкви Твоей святей овы Апостолы, овы пророки, овы же благовестники, овы пастыри и учите­ли, их же словом проповеди. Тебе Самому действующему вся во всех, мнози совершишася святии в коемждо роде и роде, различными добродетель-ми благоугодившии Тебе, и к Тебе нам образ добрых подвигов своих оставивше, в радости прешедшии, готови, в нем же сами искушени быша, и нам напаствуемым помогати. Сих святых всех воспоминая и их бого­угодное похваляя житие, Тебе Самаго, в них действовавшаго, восхваляю, и онех благотворения Твоя дарования быти веруя, прилежно молю Тя, Святе святых, даждь ми грешному последовати их учению, паче те Твоею вседействующею благодатию, небесныя с ними сподобитися славы, хваляще пресвятое имя Твое, Отца и Сына и Святаго духа во веки. Аминь.


Блаженному Василию, Христа ради юродивому, Московскому чудотворцу

Похоронен в Москве в соборе Василия Бла­женного на Красной площади. Этот святой обладал даром предвидения будущего. В 1547 году он предсказал великий пожар Мо­сквы, молитвой угасил пожар в Новгороде.

Молитва

О великий угодниче Христов, ис­тинный друже и верный рабе Всетворца Господа Бога, преблаженне Василие! Услыши ны многогрешныя, ныне вопиющыя к тебе и призывающыя имя твое святое: помилуй ны припадающыя днесь к раце мощей твоих: приими малое наше и недостойное сие моление, умилосердися над убожест­вом нашим, и молитвами твоими ис­цели всяк недуг и болезнь души и тела нашего грешнаго, и сподоби ны течение жизни сея невредимо от види­мых и невидимых враг безгрешно прейти, и христианскую кончину не-постыдну, мирну, безмятежну, и Небеснаго Царствия наследие получити со всеми святыми во веки веков. Аминь.